Lipostat is een medicijn dat wordt gebruikt om de bloedvetten in het lichaam niet de overhand te laten krijgen voor patiënten die met hart- en vaatziekten te maken hebben kan dit een belangrijke oplossing zijn. Ook kan het preventief werken voor mensen die diabetes hebben of die te maken hebben met te hoog cholesterol of een hoge bloeddruk. Daarnaast kan het worden voorgeschreven aan mensen die juist herstellen van een hartinfarct. Het medicijn zal, nadat er eenmaal mee begonnen is, naar alle waarschijnlijkheid gedurende de rest van het leven gebruikt moeten worden.
- Dosering: 10 mg – 20 mg – 40 mg Pravastatin Sodium
- Prijs Lipostat (incl. online consult): 28 tabletten – v.a. € 65,75
Nevenwerkingen van Lipostat
Bijwerkingen van Lipostat kunnen zich op allerlei manieren uiten, maar komen desondanks niet vaak voor. Als er al klachten ontstaan, dan kan het vaak gaan om last van de spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld pijn, kramp of zwakte treden dan op. In ernstige gevallen kan een spierscheuring voorkomen. Andere klachten die kunnen optreden zijn die van haaruitval, jeuk of huidirritaties. Ook hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid kunnen weleens optreden na gebruik. Daarnaast komt soms een allergie voor. Waarschuw dan direct de dokter en stop met het gebruik van het middel.
Lipostat dosering en gebruik
Het medicijn Lipostat kan het best in de avonduren na het eten maar voor het slapen worden ingenomen. Dan wordt namelijk het overgrote deel van de werking van het medicijn ’s nachts opgebouwd. Dit is ook het moment waarop de lever het meest met de aanmaak van cholesterol bezig is. Op dat moment kan dus het best worden geprofiteerd. Het vaste tijdstip zorgt er bovendien voor dat de kans op vergeten een stuk kleiner wordt. Dagelijks gebruik met regelmaat zal ertoe leiden dat al binnen enkele weken goede resultaten waarneembaar zijn.
Actieve stoffen in Lipostat
Lipostat draait om de stof pravastatine. Dit is een stof die wordt gebruikt om de aanmaak van bloedvetten in het bloed te beteugelen. Zo kan aderverkalking worden tegengegaan, maar wordt ook de kans op hartaandoeningen een flink stuk teruggedrongen. Dit is voor de meeste mensen dan ook de belangrijkste reden waarvoor het voorgeschreven wordt. Overleg eventueel met de arts over het medicijn en zijn werking.