Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Xylocaïne

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Wij laten zien:

Het middel Xylocaïne wordt zeer veelzijdig gebruikt. De spray werkt verdovend op korte termijn. Op die manier kan het worden ingezet ter plaatselijke verdoving voor korte ingrepen, bijvoorbeeld aan de keel, neus of oren. Ook kan het worden ingezet bij branderige of jeukende gevoelens door aandoeningen aan de huid of slijmvliezen. Daarnaast is het bruikbaar in verloskunde, voor tandartsen en voor snelle ingrepen bij ongevallen. Het gebruik is bij al deze aandoeningen wel nagenoeg hetzelfde. Dit is een belangrijk voordeel van dit medicijn. Let wel op de volgende zaken.

  • Dosering: 10% Spray 50 ml. Lidocaïne
  • Prijs Xylocaïne (incl. online consult): 1 fles – vanaf € 61,50

Wanneer Xylocaïne niet gebruiken?

Er is eigenlijk maar één echte aanleiding om Xylocaïne niet te gebruiken. Dit geldt wanneer er een allergie voor de werkzame stof bekend is. Wanneer dit niet het geval is, maar er is wel een allergie voor vergelijkbare middelen bekend, dan zal het gebruik ook niet door de dokter worden toegestaan. Er zijn wel flink wat redenen aan te voeren om het gebruik te heroverwegen. Dit geldt bijvoorbeeld bij: hartritmestoornissen, epilepsie, hoge leeftijd, slechte algemene conditie of problemen met de lever of nieren. Hoewel dit niet altijd voor problemen hoeft te zorgen is het gebruik af te raden.

Bekijk hier een alternatief middel: Emla.

Hoe Xylocaïne gebruiken

Xylocaïne is een spray. De dosering hiervan hangt echter wel af van de klacht die behandeld moet worden. Daardoor kan het aantal keren sprayen variëren van eenmaal tot twintig maal, bij volwassen. Wel is het zo dat twintig maal als het absolute maximum gezien moet worden. Bij kinderen tussen 2 en 18 jaar mag het middel wel gebruikt worden, maar in lagere doseringen. Wanneer het middel gebruikt wordt om een verdoving voor een specifieke ingreep te verzorgen, dan is het belangrijk om het een uur van tevoren te gebruiken. Bij overdosering is het van belang om de arts te waarschuwen.

Dit geneesmiddel kunt u niet zelf toedienen, de arts zal u hierbij helpen. Daarbij zal hij of zij kijken naar hoelang de ingreep duurt en om welke ingreep het gaat. Ook uw lichamelijke conditie en leeftijd worden in die beoordeling meegenomen. Over het algemeen zal er bij volwassenen 1 tot 20 verstuivingen op de te behandelen plek worden gebruikt. Hoeveel verstuivingen er maximaal gebruikt mogen worden hangt ook af van de duur van de geplande ingreep. Ben u al wat ouder? Dan dient de dosering aangepast te worden aan uw lichamelijke conditie. Ook bij kinderen dient de maximale dosering goed in de gaten gehouden worden. Hierbij wordt ook gekeken naar het gewicht van het kind en wordt de dosering berekend op basis van mg/kg lichaamsgewicht. Wordt de spray toegediend bij slokdarm of luchtpijp? Dan is de maximale dosering bij kinderen 3mg/kg. Als het gebruikt wordt in mond, neus of keel dan mag er niet meer dan 4-5 mg/kg gebruikt worden.

Zo werkt Xylocaïne

In lokale anesthetica zoals Xylocaïne spray zit de werkzame stof lidocaïne, dat werkt als een kortwerkend lokaal anestheticum. Lidocaïne is een soort amide dat snel werkt, waardoor het snel effect heeft. De spray kan gebruikt worden door volwassenen en door kinderen vanaf 2 jaar, bijvoorbeeld voor:

  • Snelle verdoving van het slijmvlies, bijvoorbeeld als er een snelle ingreep moet plaatsvinden in de verloskunde of traumatologie;
  • Het verminderen van pijn en jeuk door een aandoening van slijmvliezen of huid.

Mogelijke bijwerkingen Xylocaïne

Net als bij andere medicatie, kunnen er bij het gebruik van Xylocaïne ook bijwerkingen optreden. Zo worden overgevoeligheidsreacties gemeld als mogelijke bijwerkingen, met een onbekende frequentie. Verder zijn bijwerkingen zoals heesheid, keelpijn en stemverlies gemeld. Ook een ernstige allergische reactie kan voorkomen. Symptomen daarvan zijn onder meer een onrustig gevoel, klamme huid en een sterke daling van de bloeddruk. Krijgt u last van bijwerkingen die niet vermeld staan in de bijsluiter? Dan is het belangrijk om deze te melden.

Actieve bestanddelen

Xylocaïne bevat de werkzame stof lidocaïne base. Per verstuiving zit er zo’n 10 mg. van dit middel in het medicijn. Door de werking van het middel valt het onder de zogenaamde lokale anesthetica. Dat betekent dat het voor plaatselijke verdoving zorgt. De overige stoffen in het middel helpen deze verdoving te verzorgen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Soortgelijke medicijnen