Vroegtijdige ejaculatie

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is een vroegtijdige ejaculatie?

In de eenvoudigste bewoordingen komt premature ejaculatie voor als een man geen controle heeft over ejaculatie. Voortijdige ejaculatie kan gebeuren in slechts 30 seconden tot een minuut, en kan zelfs vóór penetratie optreden. Vroegtijdige ejaculatie kan optreden naast erectiestoornissen, maar niet altijd. Erectiestoornis kan mannen van alle leeftijden overkomen, maar bij jongere mannen gaat het meestal om vroegtijdige ejaculatie. De exacte oorzaak van premature ejaculatie is onbekend, maar zit vaak geworteld in fysieke, psychologische of emotionele problemen.

Mogelijke oorzaken voortijdige ejaculatie

Overgevoeligheid

Bij sommige mannen worden ejaculatie problemen veroorzaakt door een overgevoeligheid van de penis. Als overgevoeligheid de oorzaak is van seksuele problemen, kan het gebruik van een verdovende crème of een dikker condoom de geslachtsgemeenschap helpen verlengen door de mate van stimulatie te verminderen.

Stress en angst

Stress en angst zijn veel voorkomende oorzaken van voortijdige ejaculatie. Vooral bij jonge mannen kunnen onervarenheid en angst voor seksuele prestaties hun tol eisen t.a.v. “de duur”. Voorgaand trauma of negatieve seksuele ervaringen kunnen ook leiden tot symptomen van voortijdige ejaculatie.

Slaaptekort en cultuur

Slaaptekort en moeilijkheden in een relatie hebben vaak een negatieve invloed op het seksuele functioneren en kunnen ejaculatieproblemen veroorzaken. Mannen die opgevoed zijn om seks als zondig of negatief te beschouwen, kunnen moeite hebben om later in hun leven te genieten van geslachtsgemeenschap. Er wordt ook aangenomen dat mannen zichzelf in sommige gevallen conditioneren om snel klaar te komen. Dit gebeurt wanneer ze masturberen tijdens hun tienerjaren. Als gevolg daarvan worstelen ze om langer te blijven als ze seks hebben in hun volwassen jaren.

Onderliggende ziektes

In sommige gevallen kan premature ejaculatie worden veroorzaakt door ernstiger onderliggende medische aandoeningen. Deze omvatten hoge bloeddruk, diabetes en multiple sclerose. Prostaat ziekte of hypothyreoïdie (met een te trage schildklier) kan ook een oorzaak zijn.

Drugs- en alcoholmisbruik

Alcohol en illegale recreatieve drugs zoals amfetaminen en cocaïne kunnen niet alleen een erectiestoornis veroorzaken, maar staan er ook om bekend dat ze vroegtijdige ejaculatie veroorzaken. Vermijd het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse limiet van 2 – 3 eenheden alcohol. Blijf ook weg van illegale stoffen bij het herkennen van deze problemen.

Voortijdige ejaculatie behandelingen

Voor dat de beslissing wordt genomen voor medische hulp zijn er een aantal manieren die geprobeerd kunnen worden. Deze omvatten:

  • een uur of twee masturberen voor seks;
  • een dik condoom gebruiken om de sensatie te verminderen;
  • diep ademhalen, om de ejaculatorische reflex (een automatische reflex van het lichaam tijdens een ejaculatie) kort uit te schakelen;
  • seks hebben met de partner bovenop, omdat deze positie misschien minder opwinding veroorzaakt;
  • een pauze nemen en denken aan iets anders dan seks.
Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.