Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vermoeidheid: hoe kom ik er vanaf?

Wij laten zien:

Vermoeidheid kan op verschillende manieren worden opgevat. Iedereen heeft immers weleens te maken met momenten waarop men zich moe voelt. Op dat moment wordt er ervaren dat er weinig energie over is. Dit kan op zowel lichamelijk als op psychisch vlak het geval zijn. In de meeste gevallen is het dan zo dat een goede nachtrust de klachten helpt wegnemen en dat een dag later weer voldoende energie in het lichaam aanwezig is om de taken die voor die dag nodig zijn uit te kunnen voeren. In enkele gevallen is dit echter niet het geval. Dan zijn andere zaken aan de orde.

Redenen voor vermoeidheid

Wie voortdurend last van vermoeidheid heeft, ook wel chronische vermoeidheid genoemd, heeft dit niet door een inspannende dag. Vaak is er dan iets anders aan de hand. Het kan bijvoorbeeld gaan om structureel te weinig slapen door korte nachten. Ook kan er een andere oorzaak onderliggend zijn. Stress, bloedarmoede en problemen met de schildklier zijn hier de beste voorbeelden van. In sommige gevallen is er simpelweg geen goede oorzaak aan te voeren. In dat geval gaat het om het zogenaamde chronisch vermoeidheidssyndroom dat optreedt in het lichaam.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op vermoeidheid. In de eerste plaats is er het daadwerkelijke moe voelen. Dit geeft een lamlendig en futloos gevoel. Ook een lagere irritatiegrens is een goed voorbeeld. Vermoeide ogen, die dan bijvoorbeeld opzetten, zijn ook een symptoom van vermoeidheid. Een verminder geheugen kan ook wijzen op te weinig energie. Daarnaast zijn pijn in de spieren en rug, zonder andere duidelijke aanleiding, vaak een goede aanwijzing dat er te spreken is van last van vermoeidheid. Deze indicaties zijn het best zo goed mogelijk op te volgen.

De oplossingen tegen vermoeidheid

De eerste oplossing voor vermoeidheid is goede nachtrust. Door goed en voldoende te slapen worden de eerste problemen weggenomen. Wanneer er vaker last van vermoeidheid is, dan kan een structureel betere balans tussen rust en inspanning helpen. Let daarnaast op of er mogelijk zaken in de levenswijze aangepast moeten worden omdat er te veel inspanning of stress is. Dit kan ook helpen.

Lees ook deze laatste artikelen:

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.