Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Trombose en bloedstolsel

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is trombose?

Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsel in een bloedvat ontstaat. Dat stolsel kan groeien en daardoor de bloedtoevoer afsluiten. Dit ontstaat in de diepe aderen in de benen. Vanaf daar stroomt het terug naar het hart en wordt het naar de longen gepompt. Om die reden zijn al deze delen van het menselijk lichaam dus in een bepaalde mate van gevaar wanneer de klacht ontstaat. De stolling is op zichzelf een natuurlijk proces. Bij trombose is dit echter verstoord waardoor het op verkeerde plekken in het lichaam ontstaat. Dit zorgt voor bijvoorbeeld een zeer pijnlijk onderbeen.

Het herkennen van trombose

Er zijn verschillende manieren waarop trombose te herkennen is. Een belangrijke manier is het oog houden op het onderbeen. Wanneer dit dik wordt en gaat glanzen, dan is dit een goede indicatie. Ook wordt het pijnlijk, rood en warm wanneer trombose optreedt. Andere manieren waarop het te herkennen is, in de longen, is door bijvoorbeeld een versnelde ademhaling, een pijnlijke ademhaling, hartkloppingen of het ophoesten van bloed met slijm. Het is belangrijk om deze symptomen goed in de gaten te houden en hier snel op te handelen. Let op beide zaken voor zekerheid.

Een huisarts inschakelen

Er zijn een aantal aanleidingen om bij het ervaren van tromboseklachten een huisarts in te schakelen. In de eerste plaats is dat benauwdheid. Ook een versnelde of een pijnlijke ademhaling kunnen hier reden toe zijn. Het ophoesten van slijm met bloed is een andere reden. Daarnaast is ook zwarte ontlasting een goede reden om de huisarts in te schakelen met het vermoeden van trombose. Een behandeling van de klachten kan verdund bloed opleveren wat dan een blijvende bloedneus, bloed in de urine, of bloed in de ontlasting opleveren. Ook dan is de huisarts inschakelen een slimme zet.

De medicijnen

In de meeste gevallen zullen antistollingsmiddelen worden gebruikt om de klachten terug te dringen. Al zijn er wel ook een aantal andere middelen die hierin kunnen meehelpen. Het gaat dan om salicylaten en om dipyridamol. Deze middelen hebben een remmende werking op het samenklonteren van bloedplaatjes in het bloed. Dit kan daardoor ook de klachten tegengaan.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.