Zyban

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Wij laten zien:

Zyban, ook bekend onder de generieke naam bupropion, is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om mensen te helpen stoppen met roken. Wilt u dit middel gaan gebruiken? Zorg er dan voor dat u weet hoe u het middel dient te gebruiken en welke bijwerkingen u mogelijk kunt verwachten. Bij vragen over het middel of het gebruik hiervan is het belangrijk om een arts of apotheker te raadplegen.

 • Dosering: 150 mg Bupropion Hydrochloride
 • Prijs Zyban (incl. online consult): 60 Pillen – € 136,75

Wat is Zyban?

Zyban, met het actieve bestanddeel bupropion, is een geneesmiddel waarvan de precieze werkingsmechanismen niet volledig begrepen zijn, maar het wordt verondersteld op verschillende manieren te werken om mensen te helpen stoppen met roken. Zyban wordt primair voorgeschreven als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Het helpt rokers door ontwenningsverschijnselen te verminderen en de drang naar nicotine te verminderen. Bupropion, het actieve bestanddeel, heeft ook aangetoond effectief te zijn bij de behandeling van depressie.

 Er zijn verschillende veronderstelde werkingsmechanismen:

 • Bupropion, het actieve bestanddeel van Zyban, heeft invloed op de niveaus van neurotransmitters in de hersenen, zoals dopamine en norepinefrine. Deze neurotransmitters spelen een rol bij het reguleren van stemming, beloning en plezier. Door deze niveaus te beïnvloeden, kan Zyban helpen bij het verminderen van de drang naar nicotine;
 • Bupropion heeft enige overeenkomstige werking met nicotine, waardoor het sommige van de effecten van nicotine in de hersenen kan nabootsen. Hierdoor kan het ontwenningsverschijnselen verminderen en de behoefte aan nicotine verminderen;
 • Nicotine activeert het beloningscircuit in de hersenen, wat bijdraagt aan de verslavende aard van roken. Bupropion kan dit circuit beïnvloeden en helpen de verlangens naar de belonende effecten van nicotine te verminderen;
 • Bupropion wordt ook gebruikt als antidepressivum. Het kan de stemming positief beïnvloeden, wat nuttig kan zijn omdat sommige mensen roken als een manier om met stress of stemmingsstoornissen om te gaan. Het gebruik van Zyban kan daarom ook helpen bij het stoppen met roken door het verbeteren van de algemene stemming.

Het is belangrijk op te merken dat het exacte werkingsmechanisme van Zyban complex is en nog niet volledig begrepen wordt. De effectiviteit van Zyban kan variëren van persoon tot persoon, en het moet altijd worden voorgeschreven door een arts na een grondige evaluatie van de medische geschiedenis en mogelijke interacties met andere medicijnen. Raadpleeg altijd een zorgprofessional voor specifieke informatie met betrekking tot uw gezondheidssituatie. Zyban is geschikt voor rokers die serieus overwegen te stoppen en die geen contra-indicaties hebben voor het gebruik van bupropion. Mensen met een voorgeschiedenis van epileptische aanvallen, eetstoornissen, of recent gebruik van monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) moeten voorzichtig zijn en hun arts raadplegen.

Zyban zonder recept?

Houd er rekening mee dat Zyban niet zonder recept verkrijgbaar is. Als u het middel wilt gaan gebruiken, zult u een consult moeten aanvragen bij uw arts. U kunt ook overwegen om de medicatie te bestellen bij een gecertificeerde online apotheek. Op basis van een online medisch consult kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel voor u geschikt is. Als de arts akkoord is, kunt u de medicatie direct bestellen en krijgt u deze binnen een paar werkdagen discreet thuisbezorgd.

Gebruiksaanwijzing van Zyban

Uw arts zal bij het voorschrijven van de medicatie uitleggen hoe u het middel dient te gebruiken. Het is van cruciaal belang om de instructies van uw arts nauwgezet op te volgen. Heeft u vragen over het gebruik? Raadpleeg dan uw arts of apotheker. Lees voor het eerste gebruik ook de bijsluiter goed door, want daarin staat ook een volledige gebruiksinstructie. Over het algemeen gelden de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • Begin met het innemen van Zyban terwijl u nog rookt;
 • De gebruikelijke startdosering is 150 mg eenmaal daags gedurende de eerste drie dagen;
 • Na de eerste drie dagen verhoogt u de dosis naar 150 mg tweemaal daags;
 • De tweede dosis moet minstens 8 uur na de eerste dosis worden ingenomen;
 • De behandelingsduur met Zyban is over het algemeen 7 tot 12 weken;
 • Als u na 7 tot 12 weken nog steeds gestopt bent met roken en u hebt baat bij Zyban, kan uw arts besluiten de behandeling te verlengen;
 • Kies een stopdatum binnen de eerste twee weken van het gebruik van Zyban. Dit helpt bij het instellen van een duidelijk doel om te stoppen met roken;
 • Blijf roken tijdens de eerste week van het gebruik van Zyban. Stop niet eerder dan op de aangegeven stopdatum;
 • Stop volledig met roken op de vooraf bepaalde stopdatum, zelfs als je nog steeds Zyban gebruikt;
 • Neem Zyban regelmatig en consistent in volgens de aanwijzingen van uw arts. Sla geen doses over;
 • U kunt Zyban met of zonder voedsel innemen;
 • Slik de tabletten in hun geheel door met water. Kauw of vermaal de tabletten niet;
 • Bespreek eventuele bijwerkingen met uw arts. Stop niet met het gebruik van Zyban zonder dit eerst met uw arts te bespreken;
 • Plan opvolgafspraken met uw arts om de voortgang te bespreken en eventuele aanpassingen aan het behandelplan te maken;
 • Raadpleeg je arts voordat je Zyban gaat gebruiken. Deze instructies zijn bedoeld als algemene richtlijn en zijn geen vervanging voor het advies van een medische professional.

Wisselwerking met andere medicatie

Zyban is mogelijk niet geschikt voor iedereen, en het is essentieel om de specifieke aanwijzingen en aanbevelingen van je arts op te volgen. Zyban kan wisselwerkingen hebben met bepaalde medicijnen, waaronder andere antidepressiva, medicijnen tegen epilepsie, en medicijnen die de bloeddruk beïnvloeden. Informeer uw arts over alle medicijnen die u gebruikt. Mensen met een voorgeschiedenis van epileptische aanvallen, eetstoornissen, lever- of nierproblemen, of die recent MAO-remmers hebben gebruikt, moeten voorzichtig zijn met Zyban.

Zyban bijsluiter

Mogelijke bijwerkingen van Zyban

Medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken en dat geldt ook voor Zyban. Veelvoorkomende bijwerkingen van Zyban zijn onder andere droge mond, slapeloosheid, hoofdpijn en misselijkheid. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere bijwerkingen optreden, zoals een verhoogd risico op epileptische aanvallen.Zyban biedt een effectieve benadering om mensen te ondersteunen bij het stoppen met roken door de drang naar nicotine te verminderen. Het is echter belangrijk om de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties te begrijpen en een arts te raadplegen voor individueel advies.

Raadpleeg altijd een zorgprofessional voor specifieke medische adviezen en overwegingen met betrekking tot Zyban of elk ander geneesmiddel.

Wat is de prijs van Zyban?

 • 60 Pillen – € 136,75
Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Soortgelijke medicijnen