Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Decigatan

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Decitagan
Categorie
Wij laten zien:
  • Dosering: Decigatan (Cytisin) 1,5 mg
  • Prijs Decigatan (incl. online consult): vanaf € 29,00

De werking van Cytisine

De werkzame stof in Decigatan is cytisine. Dit is een natuurlijk voorkomend alkaloïde, dat te vinden is in diverse plantensoorten, waaronder de Goudenregen en Brem. Cytisine vertoont een opvallende structurele overeenkomst met nicotine, waardoor het een ideale kandidaat is voor gebruik in stoppen-met-roken behandelingen. Dit alkaloïde wordt veelvuldig ingezet om de behoefte aan sigaretten te minimaliseren en ontwenningsverschijnselen te verminderen. Voor het lichaam lijkt het namelijk alsof de hoeveelheid nicotine wordt aangevuld, terwijl dit eigenlijk cytisine is. Dit effect neemt de trek in een sigaret weg, omdat het lichaam niet het gevoel geeft dat u een nicotinetekort moet aanvullen.

De voordelen van Decigatan

Dit geneesmiddel om te stoppen met roken heeft diverse voordelen. De belangrijkste reden om het te gebruiken is omdat het effectieve ondersteuning biedt bij het stoppen met roken. De werkzame stof cytisine heeft zich al bewezen als een doeltreffend hulpmiddel. Niet alleen helpt de stof bij het verminderen van de trek in een sigaret (of de nicotine die daarin zit), maar u heeft door de stof ook minder last van ontwenningsverschijnselen. Verder is een belangrijk voordeel van dit geneesmiddel de kosten die u op het gebied van roken uitspaart. Stoppen met roken kan jaarlijks honderden euro’s schelen. Het kan daardoor helpen om voor elk pakje sigaretten dat u uitspaart, een bedrag in een spaarpot te stoppen. Zo kunt u direct zien wat het oplevert om met deze gewoonte te stoppen. Ten derde kan Decigatan de psychologische afhankelijkheid verminderen, doordat cytisine in ons lichaam zoveel lijkt op nicotine. Dat maakt de overgang makkelijker en dit kan cruciaal zijn bij het overwinnen van psychologische barrières om te stoppen.

Ontwenningsverschijnselen bij roken

Stopen met roken is extra lastig door de ontwenningsverschijnselen die het stoppen met zich mee kan brengen. Deze verschijnselen kunnen variëren in intensiteit en duur, want dit is deels afhankelijk van de persoon en de mate van de verslaving aan nicotine. U kunt er al binnen een paar uur na de laatste sigaret last van krijgen en de verschijnselen kunnen wekenlang aanhouden. Het verlangen naar nicotine is voor veel stoppers de belangrijkste oorzaak dat stoppen uiteindelijk toch niet lukt. Het sterke verlangen zorgt ervoor dat een stopper uiteindelijk toch weer naar de sigaretten grijpt. Ook andere verschijnselen kunnen voorkomen en dit proces extra lastig maken. Zo kunt u last krijgen van stemmingswisselingen, slaapproblemen, concentratieproblemen en een toename van eetlust. Deze toename in eetlust kan ook leiden tot een toename in gewicht. Dit effect wordt versterkt doordat nicotine juist de eetlust kan onderdrukken. Naast deze verschijnselen kunnen ook tijdelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, een verhoogde slijmproductie en duizeligheid voorkomen.

Decigatan bijsluiter

De nadelen van Decigatan

Naast voordelen zitten er ook nadelen aan het gebruik van Decigatan. Hoewel deze nadelen in de meeste gevallen niet opwegen tegen de voordelen, is het wel handig om hier van tevoren van op de hoogte te zijn. Zo verkleint u de kans op vervelende verrassingen wanneer u eenmaal gestart bent met deze medicatie. Een belangrijk nadeel zijn de mogelijke bijwerkingen van dit middel. De werkzame stof cytisine kan bij sommige gebruikers bijwerkingen veroorzaken. Het gaat dan om klachten zoals misselijkheid, duizeligheid en braken. De klachten zijn meestal van tijdelijke aard, maar het is wel belangrijk om ze serieus te nemen. Een tweede nadeel van dit middel is de variabele effectiviteit. Dat wil zeggen dat het effect van het middel per persoon verschilt. Waar het bij de ene persoon heel goed werkt, kan het zijn dat een ander persoon geen of weinig effect bemerkt.

Het sociale aspect van roken

Houd er rekening mee dat bij het stoppen met roken de psychologische effecten een belangrijke rol spelen. Medicatie innemen alleen voldoet in de meeste gevallen niet. Het veranderen van een ingesleten gewoonte kan erg lastig zijn. Veel mensen worden geconfronteerd met triggers die zorgen voor een verlangen naar een sigaret. Denk bijvoorbeeld aan een middagje op een terras, waarbij u vroeger de gewoonte had om bij het drankje een sigaretje op te steken. Ook rokers in de omgeving kunnen het lastig maken om stoppen vol te houden. Een middel zoals Decigatan is dan een welkom steuntje in de rug. Door het effect van het verminderen van nicotine zo klein mogelijk te houden, wordt het makkelijker om de sigaretten te laten staan.

Beschikbaarheid van Decigatan

Cytisine wordt meestal aangetroffen in de vorm van tabletten of capsules. De beschikbaarheid ervan varieert op basis van land en regelgeving. In sommige landen is cytisine zonder recept verkrijgbaar, terwijl het in andere landen als voorgeschreven medicijn wordt beschouwd. Het is van vitaal belang om geneesmiddelen alleen via erkende apotheken te verkrijgen en pas na consultatie van een medisch professional. In Nederland is Decigatan gelukkig goed verkrijgbaar op recept. In de meeste gevallen zal een arts er wel voor kiezen om in plaats van Decigatan eerst een andere nicotinevervanger voor te schrijven. Dit heeft te maken met het nadeel dat de bijwerkingen van Decigatan erg veel lijken op die van nicotinegebruik. Cytisine beweegt zich in het lichaam op een vergelijkbare manier als nicotine. Door te binden aan nicotinereceptoren in de hersenen, kan het enkele van dezelfde stimulerende effecten van nicotine nabootsen. Deze nabootsing helpt om ontwenningsverschijnselen te verminderen en de intensiteit van de rookbehoefte te temperen, maar hierdoor werken de voordelen niet in alle gevallen op tegen de nadelen. Wanneer andere nicotinevervangers niet het gewenste effect blijken te hebben, is Decigatan een interessante optie.

Wie mogen Decigatan gebruiken?

Decigatan is geschikt voor individuen die vastberaden zijn om te stoppen met roken en openstaan voor farmaceutische hulp, maar er zijn uitzonderingen. Personen met bestaande medische aandoeningen (zoals hart- en vaatziekten), zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen voorafgaand aan het gebruik van cytisine medisch advies in te winnen. Alleen een medische professional kan bepalen of dit middel veilig en effectief is voor specifieke gezondheidssituaties. Zorg er ook voor dat die professional weet welke medicatie u verder gebruikt en wat uw medische historie is. Zo kan hij of zij goed beoordelen of Decigatan inderdaad geschikt voor u is. Krijgt u deze medicatie voorgeschreven en heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of uw apotheker. Zo weet u zeker dat u de medicatie op de juiste wijze gebruikt en zal de medicatie het meest effectief werken.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Soortgelijke medicijnen