Het middel emtricitabine/Tenofovir disoproxil is een zogeheten pre exposure prophylaxis, kortweg PrEP. Dergelijke medicatie kan gebruikt worden ter preventie van Hiv/AIDS besmettingen. Het is mogelijk om dit middel via de online apotheek te bestellen. Vul hiervoor een medische vragenlijst in, waarna een gekwalificeerd arts uw aanvraag beoordeelt. Na akkoord kunt u direct een bestelling plaatsen, waarna de medicatie doorgaans de eerstvolgende werkdag al in discrete verpakking wordt thuisbezorgd.
- Dosering: 200mg/245mg
- Prijs Prep (incl. online consult): 30 tabletten – vanaf € 146,09
Beschrijving
250mg/245mg Emtricitabine/Tenofovir disoproxil is beschikbaar in tabletvorm en kan gebruikt worden ter preventie van hiv-besmettingen. Het is een antiretroviraal medicijn dat ervoor zorgt dat de werking van het enzym dat het virus nodig heeft om zich te ontwikkelen wordt geremd. Dit middel is een generieke versie van PrEP, waardoor de verpakking waarin u de medicatie ontvangt kan verschillen van die op de afbeelding. Houd er ook rekening mee dat door het gebruik van PrEP de kans op Hiv significant minder groot is, maar dat een besmetting nooit volledig uitgesloten kan worden. Neem daarom de juiste voorzorgsmaatregelen om veilige seks te kunnen hebben.
Inzetten van PrEP
Er zijn verschillende manieren om PrEP te gebruiken. Welke methode het beste voor u is hangt er onder meer van af hoe vaak en hoe u seks heeft en van het advies van uw arts. Voordat u dit middel kunt gebruiken dient u eerst op hiv getest te worden. Dit kan via de GGD, maar ook via de eigen huisarts of door online een Hiv-test aan te schaffen. Het middel Emtricitabine/Tenofovir kunt u alleen online bestellen als u het specifiek als PrEP wilt gebruiken. Als het moet worden ingezet als Hiv-behandeling dient u bij de eigen huisarts een recept aan te vragen of te vernieuwen.
Kenmerken en behandeling van Hiv
Het human immunodeficiency virus (kortweg Hiv) valt het immuunsysteem aan. Na verloop van tijd kan het virus de immuun cellen dusdanig beschadigen dat uw lijf niet langer ziektes en infecties kan afweren. Na besmetting kan medicatie ingezet worden om het virus te onderdrukken, waardoor de aandoening zich minder snel kan ontwikkelen. Vaak wordt hierbij gekozen voor een combinatiebehandeling van diverse antiretrovirale medicatie. Lastig is dat Hiv niet altijd (direct) symptomen geeft. Soms is er tijdens de incubatiefase sprake van griepachtige symptomen, zoals hoofdpijn, uitslag en vermoeidheid. Omdat deze symptomen vaak niet direct met Hiv in verband worden gebracht, kan het jaren duren voordat een infectie ontdekt wordt. Eenmaal besmet kan u het virus overdragen op anderen via bloed, sperma, vaginaal en anaal vocht. Zweet en spuug zijn geen bron van besmetting. In de meeste gevallen vindt overdracht plaats via onbeschermde seks of door het delen van injectiespuiten. Om uzelf te beschermen tegen besmetting is het belangrijk om een barrièremethode (zoals een condoom) te gebruiken tijdens de seks. Als er sprake is van een verhoogd risico op besmetting kan daarbij ook een PrEP voorgeschreven worden.
Gebruiksaanwijzing
Als u dit middel gaat gebruiken is het belangrijk om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Zorg er daarnaast voor dat u zeker weet dat u Hiv-negatief bent op het moment dat u deze medicatie gaat gebruiken. In de bijsluiter vindt u meer informatie over onder meer het gebruik en de mogelijke bijwerkingen.
Over het algemeen geldt voor dit middel bij dagelijks gebruik de volgende gebruiksaanwijzing:
- Volg de aanwijzingen van uw arts op;
- Slik dagelijks 1 tablet om het risico op besmetting te verlagen;
- Na 7 dagen werkt PrEP optimaal;
- Neem de tabletten bij voorkeur in met wat voedsel, dagelijks rond hetzelfde tijdstip;
- Heeft u moeite met het doorslikken van de tabletten? Dan kunt u deze ook verpulveren en vermengen met 100 ml water, druivensap of sinaasappelsap;
- Sla geen doseringen over;
- Bent u toch een tablet vergeten? Neem deze dan alsnog in binnen 12 uur na het normale innamemoment. Lukt dat niet? Sla de vergeten tablet dan over en ga door volgens het vaste schema;
- Geeft u over binnen een uur na inname van een tablet? Neem dan een nieuwe in;
- Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
- Stop niet met dit middel zonder dit eerst te overleggen met uw arts;
- Verklein het risico op Hiv-besmetting door naast PrEP ook een condoom te gebruiken tijdens de seks.
In de bijsluiter vindt u meer informatie over het gebruik. Heeft u hier nog vragen over? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker.
Bijwerkingen
Net als ander medicatie kan ook dit middel bijwerkingen geven. Het is belangrijk om hiervan voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn, zodat u als dat nodig is snel actie kunt ondernemen. Schakel in ieder geval direct een arts in als u tekenen herkent van een allergische reactie, ontsteking of infectie, of immuun aandoeningen. Meer informatie hierover kunt u terugvinden in de bijsluiter.
Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:
- Vaak voorkomend (bij 1 of meer dan 1 op de 10 mensen): overgeven, diarree, uitslag, duizeligheid, zwak gevoel, abnormale fosfaatgehaltes in het bloed, hoofdpijn;
- Regelmatig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): slaapproblemen, pijn, verteringsproblemen, donkere huid op bepaalde plekken, uitslag, een piepende ademhaling, verhoogde triglyceriden, alvleesklierklachten;
- Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): buikpijn vanwege een ontstoken alvleesklier, bloedarmoed, spierpijn door nierproblemen, veranderingen in urine;
- Zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 mensen): vervetting van de lever, geelzucht, nierproblemen, rugpijn, osteoporose;
- Frequentie onbekend: osteonecrosis. Hierdoor ervaart u gewrichtspijn, stijfheid en mobiliteitsproblemen. Meld het uw arts als u deze symptomen ervaart.
In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.
Bij andere medicatie
Zorg ervoor dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt, omdat medicijnen een ongewenste wisselwerking met elkaar kunnen hebben. Zo’n wisselwerking kan in dit geval optreden met onder meer aminoglycoside, didanosine foscarnet, ganciclovir, vancomycine, cidofovir en ledipasvir/sofosbuvir.
Bij andere aandoeningen
Heeft u lever- of nierklachten? Vertel dit altijd aan uw arts, omdat het kan zijn dat dit middel dan niet voor u geschikt is.
Q&A
Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.
Mag ik alcohol drinken als ik dit middel gebruik?
Ja, er is geen wisselwerking bekend tussen alcohol en deze medicatie.
Kan ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?
Het is niet bekend wat de invloed van dit middel op een zwangerschap of ongeboren kind is. Deze medicatie wordt daarom alleen in noodgevallen voorgeschreven tijdens een zwangerschap.
Kan ik allergisch zijn voor Emtricitabine/Tenofovir disoproxil?
Gebruik deze medicatie niet als u allergisch bent voor een van de ingrediënten:
- Emtricitabine;
- Tenofovir disoproxil;
- Mannitol;
- Sodium stearyl fumarate;
- Microkristallijne cellulose (E460);
- Hydroxypropyl cellulose-low substituted (E463);
- Hypromellose (E464);
- Polyvinyl alcohol part-hydrolyzed (E1203);
- Titaniumdioxide;
- Macrogol 3350;
- Talk;
- IJzeroxide geel.