Provera

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Wij laten zien:

Provera bevat het actieve bestanddeel medroxyprogesteronacetaat en is een medicijn dat wordt gebruikt voor verschillende gynaecologische en hormonale aandoeningen. Krijgt u deze medicatie voorgeschreven? Dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de gebruiksaanwijzing en ook weet met welke bijwerkingen u eventueel te maken kunt krijgen.

 • Dosering: 10 milligram medroxyprogesterone acetate
 • Prijs Provera (incl. online consult): 30 Tabletten – € 45,00

De werking van Provera

Provera is een progestageenhormoon dat wordt gebruikt voor verschillende medische doeleinden:

 • Provera wordt vaak voorgeschreven om onregelmatige menstruatiecycli te reguleren en kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het herstellen van een regelmatige menstruatie;
 • Het kan worden gebruikt bij de behandeling van endometriose, een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Provera helpt de groei van dit weefsel te beheersen;
 • Amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Provera kan worden voorgeschreven aan vrouwen met amenorroe om de menstruatie te herstellen en het normale menstruatiepatroon te herstellen;
 • In combinatie met oestrogeen kan Provera worden gebruikt als anticonceptiemiddel. Het reguleert de menstruatiecyclus en voorkomt zwangerschap.

Provera is geschikt voor vrouwen in verschillende levensfasen, maar het is belangrijk om individuele gezondheidsfactoren en medische geschiedenis te overwegen. Het kan minder geschikt zijn voor vrouwen met een voorgeschiedenis van borst- of baarmoederkanker, leveraandoeningen, of trombose of een beroerte. Hormoontherapie kan het risico op bloedstolsels namelijk verhogen. Het is dus belangrijk dat uw arts weet wat uw medische historie is, zodat hij of zij goed kan beoordelen of dit middel voor u geschikt is. Vermeld ook altijd welke medicatie u verder gebruikt. Het gaat daarbij niet alleen om medicijnen op recept, maar ook om vrij verkrijgbare middelen of supplementen.

Is Provera verkrijgbaar zonder recept?

Nee, Provera is geen medicijn dat zonder recept verkrijgbaar is. Vanwege de hormonale aard en potentiële bijwerkingen vereist het gebruik van Provera nauw toezicht door een arts. Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Dan is een consult bij een arts dus een eerste stap. U kunt overwegen om de medicatie aan te vragen via een gekwalificeerde online apotheek. Op basis van een online medische vragenlijst kan een erkend arts dan uw aanvraag beoordelen. Na akkoord kunt u de medicatie direct bestellen en krijgt u deze discreet en snel thuisbezorgd.

De gebruiksaanwijzing van Provera

Lees voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Hierin vindt u onder meer informatie over het gebruik. Volg ook de aanwijzingen van uw arts daarbij goed op. Over het algemeen gelden voor Provera de volgende instructies voor gebruik:

 • De dosering van Provera varieert afhankelijk van het medische doel. Voor het reguleren van de menstruatie kan een typische dosis variëren van 5 tot 10 mg per dag gedurende 5 tot 10 dagen;
 • Neem Provera dagelijks op hetzelfde tijdstip in, bij voorkeur met voedsel om mogelijke maagklachten te verminderen;
 • Stop niet zomaar met deze medicatie, omdat dit effect kan hebben op uw hormoonhuishouding. Overweegt u te stoppen? Overleg dit dan met uw arts;
 • Bent u een dosering vergeten? Neem deze dan alsnog in zo gauw u hieraan denkt, behalve als u al bijna toe bent aan de volgende dosis. Neem nooit een dubbele dosis in, om een vergeten dosering in te halen;
 • Bewaar dit middel bij kamertemperatuur, beschermd tegen vocht en zonlicht;
 • Wilt u zwanger worden of bent u zwanger? Overleg dan met een arts. Provera kan namelijk schade toebrengen aan de foetus;
 • De behandelduur van dit middel hangt af van de reden van het voorschrijven. Uw arts kan u hier meer over vertellen.

Provera kan een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen, waaronder geneesmiddelen die leverenzymen beïnvloeden, zoals rifampicine en bepaalde anticonvulsiva, oestrogeen bevattende geneesmiddelen en antistollingsmiddelen, zoals warfarine. Het is dus essentieel om uw arts volledig op de hoogte te stellen van alle medicijnen die je gebruikt om mogelijke wisselwerkingen te beoordelen.

Provera kan minder geschikt zijn als u een voorgeschiedenis heeft met depressies of migraine, last heeft van diabetes, of overgevoeligheid voor progestagenen. Om die reden is het van groot belang om uw arts op de hoogte te stellen van andere aandoeningen die u heeft of heeft gehad.

Provera bijsluiter

Mogelijke bijwerkingen van Provera

Provera, zoals elk medicijn, kan bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om hier voor het eerste gebruik van op de hoogte te zijn, zodat u als dat nodig is op tijd actie kunt ondernemen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Onregelmatige bloedingen, spotting;
 • Veranderingen in gewicht, zoals een toename van gewicht;
 • Stemmingsschommelingen, depressie;
 • Misselijkheid;
 • Gevoelige borsten.

Bij aanhoudende of ernstige bijwerkingen is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Doe dat in ieder geval wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie, zoals zwelling in mond of keel, of huiduitslag.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.

Soortgelijke medicijnen