Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Koortslip

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een aandoening die rond de lippen te vinden is, zoals de naam al doet vermoeden. Het gaat om uitslag. Een groot deel van de mensheid draagt dit virus bij zich. Het kan zich op elk moment uiten. Het is ook besmettelijk. Het is vooral belangrijk om goed uit te kijken met kleine kinderen. Deze kunnen ernstig ziek worden van de aandoening. Er zijn verschillende factoren die de klachten in de hand kunnen werken. Door hier goed op te letten kan veel worden voorkomen.

Factoren om op te letten

Zonlicht, menstrueren, koorts of griep en stress zijn allemaal factoren die de koortslip kunnen uitlokken. Het is in al de ze gevallen dus altijd belangrijk om extra voorzichtig te zijn en beducht te zijn op de problemen die dit met zich mee kan brengen. Door bijvoorbeeld voorzichtig te zijn in de zon en altijd voldoende rust in het leven te zoeken kunnen een aantal uitlokkende factoren tot een minimum beperkt worden. Dit neemt echter niet weg dat het risico wel altijd aanwezig blijft. Het virus zal immers nooit geheel uitgeroeid kunnen worden.

Hoe herken je een koortslip?

Er zijn verschijnselen waaraan het opkomen van de koortslip herkend kan worden. Dat begint met en afwijkend gevoel op de lip. Dit kan bijvoorbeeld jeuken, tintelen of branden zijn. Ook de huid eromheen voelt zo aan. Bovendien kan soms roodheid ontstaan. Al snel zullen ook blaasjes ontstaan. Hierin zit vocht. Gaat een blaasje kapot, dan zal er een wondje ontstaan. Wanneer dit korstje verdwijnt is de lip genezen en het besmettingsgevaar voorbij. Dit zal zeven tot tien dagen in beslag nemen. Er zullen geen littekens zichtbaar blijven van het probleem.

Is een koortslip besmettelijk?

Het grote gevaar van een koortslip is de sterke besmettelijkheid waarmee het gepaard gaat. Dit is zowel ene besmetting van mens tot mens als een mens bij zichzelf op andere plekken. In het begin, bij het tintelen of branden, en gedurende de periode waarin de blaasjes ontstaan, is de besmettingskans het grootst. Vooral het vocht uit de blaasjes is een groot gevaar. Pas hier daarom altijd goed op. De ogen zijn bijvoorbeeld een groot risicogebied.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.