Promethazine

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Promethazine
Categorie
Wij laten zien:

Wat is Promethazine?

Door het vrijkomen van histamine kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan. Hooikoorts is hier misschien wel het bekendste voorbeeld van. Om die overgevoeligheidsreactie tegen te gaan kan een middel zoals Promethazine ingezet worden.

  • Dosering: 2 tot 6 tabletten per dag
  • Prijs Promethazine (incl. online consult): vanaf € 34,25

Zo werkt Promethazine

Het geneesmiddel Promethazine is een fenothiazine derivaat. Deze stof gaat de invloed van histamine op het lijf tegen. Omdat histamine de veroorzaker is van de klachten, zorgt het onderdrukken daarvan voor een vermindering van symptomen. Het middel kan niet alleen ingezet worden bij hooikoorts, maar ook bij andere overgevoeligheidsreacties. Denk dan bijvoorbeeld aan netelroos, insectenbeten, huiduitslag die wordt veroorzaakt door medicatie en ontstekingen van het neusslijmvlies door niet-seizoensgebonden allergie. Ook bij sommige vormen van astma en eczeem kan het voorgeschreven worden om de klachten te verminderen. En soms wordt het gebruikt bij reisziekte, zoals wagenziekte.

Zo gebruikt u dit geneesmiddel

Het is belangrijk dat u uw arts op de hoogte stelt van uw medische historie en van andere medicatie die u misschien gebruikt. Zo kan de arts namelijk beoordelen of dit geneesmiddel voorgeschreven kan worden. Promethazine kan in sommige gevallen namelijk een wisselwerking hebben met andere medicatie. Gaat u dit middel gebruiken? Dan zal de arts ook uitleggen hoe het dient te gebruiken. Over het algemeen gelden voor dit middel de volgende aanwijzingen voor gebruik:

  • Heeft u vragen over het gebruik? Raadpleeg dan uw arts, apotheker, of kijk in de bijsluiter voor meer informatie;
  • De standaard dosering bij overgevoeligheidsreacties is 2 tot 6 tabletten per dag. Deze dient u in verschillende doseringen in te nemen, tijdens de maaltijd en voordat u gaat slapen;
  • Als u dit middel gebruikt tegen reisziekte kunt u een tablet van 25 mg innemen, ongeveer een uur voordat u op reis gaat. Als het nodig is kunt u na 8 uur een nieuwe tablet nemen;
  • Slik de tabletten heel door met wat water.

Mogelijke bijwerkingen

Als u te veel van dit middel heeft gebruikt kunt u symptomen krijgen zoals spraakstoornissen, slaperigheid, een vermindering van bewustzijn en een daling van de bloeddruk. Houd er rekening mee dat deze symptomen erger worden door alcohol en bepaalde andere medicatie. Schakel direct medische hulp in als u te maken krijgt met deze klachten. U kunt ook te maken krijgen met andere, minder ernstige, bijwerkingen. Kijk in de bijsluiter voor een overzicht.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.