Loratadine

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Loratadine
Categorie
Wij laten zien:

Loratadine is een antihistaminicum dat wordt gebruikt om allergische reacties te behandelen. Het werkt door de effecten van histamine te blokkeren. Histamine is een stof die vrijkomt tijdens een allergische reactie. Daardoor kunnen symptomen ontstaan zoals niezen, jeuk, een loopneus en tranende of jeukende ogen. Loratadine helpt deze symptomen te verminderen en biedt verlichting aan mensen die last hebben van allergieën.

  • Dosering: Loratadine 10 mg
  • Prijs Loratadine (incl. online consult): vanaf € 29,00

Werking van Loratadine

De werking van dit middel is gebaseerd op het vermogen om bepaalde histaminereceptoren in het lichaam te blokkeren. Als allergenen zoals pollen, dierenharen of huisstofmijt, het lichaam binnendringen, reageert het immuunsysteem door histamine vrij te geven. Histamine bindt zich vervolgens aan de receptoren op verschillende cellen en veroorzaakt dan een ontstekingsreactie. Die reactie leidt weer tot allergische symptomen. Loratadine bindt zich aan dezelfde receptoren waarop histamine normaal zou binden. Door deze binding blokkeert het middel de effecten van histamine, waardoor allergische symptomen verminderd worden. Het geneesmiddel heeft een langdurige werking, waardoor het maar een keer per dag hoeft te worden ingenomen.

Eenvoudige gebruiksaanwijzing

De gebruiksaanwijzing van Loratadine is redelijk eenvoudig, maar het blijft altijd belangrijk om de aanbevelingen van de arts en apotheker op te volgen. Loratadine is verkrijgbaar als siroop, maar ook als tablet en smelttablet. De medicatie mag met en zonder wat voedsel ingenomen worden. Aangeraden wordt ook om het in te nemen met een glas water. Wat de dosering is van het middel hangt af van leeftijd, gewicht en de ernst van de allergische symptomen. Meestal is de dosering voor volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder een tablet van 10 mag per dag. Kinderen van 2 tot 12 jaar mogen 5 tot 10 mg per dag, afhankelijk van gewicht en leeftijd. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering niet te overschrijden, tenzij anders geadviseerd door de arts. Bent u een dosering vergeten? Neem dan nooit een dubbele dosering in, maar neem gewoon de normale dosering in op het gebruikelijke tijdstip.

Loratadine Bijsluiter

Bijwerkingen van dit middel

Loratadine is meestal goed te verdragen en veroorzaakt minder slaperigheid dan oudere antihistaminica. Het kan echter nog steeds slaperigheid veroorzaken bij sommige mensen, vooral bij hogere doseringen. Heeft u last van slaperigheid, of andere bijwerkingen zoals hoofdpijn, droge mond of maagklachten? Raadpleeg dan uw arts of apotheker. Eventueel kan de dosering aangepast worden, of wellicht is er een alternatieve behandeling mogelijk. Het is ook van belang om te weten dat Loratadine interacties kan hebben met bepaalde medicatie, waaronder sommige antibiotica, antischimmelmiddelen en geneesmiddelen die de leverfunctie beïnvloeden. Daarom is het van groot belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt, inclusief voorgeschreven medicijnen, vrij verkrijgbare medicijnen en kruidensupplementen.

Loratadine is meestal veilig te gebruiken, maar er zijn situaties waarin voorzichtigheid geboden is. Bijvoorbeeld bij zwangerschap, als u borstvoeding geeft, of lever- of nierproblemen heeft. Raadpleeg in dergelijke situaties altijd eerst een arts, voordat u dit middel gaat gebruiken. Uw arts kan dan beoordelen of u deze medicatie veilig kunt gebruiken.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.