Nemdatine

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Wij laten zien:

Het geneesmiddel Nemdatine kan worden voorgeschreven bij volwassen patiënten die een matige of ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer hebben.

 • Dosering: Nemdatine 10 mg – 20 mg
 • Prijs Nemdatine (incl. online consult): vanaf € 69,25

De werking van Nemdatine

De werkzame stof in dit geneesmiddel is memantinehydrochloride. Nemdatine is een anti-dementie middel en een NDMA-receptorantagonist. Door een verstoring van berichtsignalen in het brein ontstaat bij de ziekte van Alzheimer geheugenverlies. In het brein zitten NMDA-receptoren die betrokken zijn bij het overdragen van zenuwsignalen die van invloed zijn op het geheugen en op leerprocessen. Nemdatine ondersteunt die NDMA-receptoren, waardoor deze processen verbeteren.

Zo gebruikt u Nemdatine

Schrijft de arts u deze medicatie voor? Dan zal hij of zij ook uitleggen hoe u het dient te gebruiken. Voor vragen over het gebruik kunt u ook terecht bij uw apotheker. Of kijk in de bijsluiter voor een volledige gebruiksaanwijzing. Doorgaans gelden in ieder geval de volgende instructies:

 • Tijdens de eerste drie weken van de behandeling zal de dosering Nemdatine langzaam verhoogd worden. De tabletten in de startverpakking hebben hierdoor verschillende doseringen. U start de eerste week met dagelijks een tablet van 5 mg. In de tweede week slikt u dagelijks een tablet van 10 mg, in de derde week dagelijks een tablet van 15 mg en in de vierde week dagelijks een tablet van 20 mg. De pillen voor de eerste week zijn wit en ovaal, die voor de tweede week wit en capsulevormig, die van de derde week ovaal oranje en die van de vierde week ovaal en donkerroze;
 • De onderhoudsdosering is een keer per dag een tablet van 20 mg;
 • Zorg dat uw arts uw medische historie kent. In sommige gevallen is deze medicatie namelijk niet of minder geschikt. Heeft u bijvoorbeeld een gestoorde nierfunctie? Dan kan het zijn dat de dosering bijgesteld moet worden en zijn regelmatige controles noodzakelijk;
 • Neem de tabletten in met wat water;
 • Kies een vast tijdstip waarop u de medicatie slikt, zodat het resultaat zo goed mogelijk is;
 • De medicatie mag met, maar ook zonder wat voedsel worden ingenomen;
 • Merkt u verbetering door de behandeling met Nemdatine? Dan mag u deze medicatie voor langere tijd gebruiken;
 • Bent u een dosering vergeten? Sla deze vergeten dosering dan over en ga verder volgens uw vaste schema. Neem nooit een dubbele dosis in om de vergeten tablet in te halen;
 • Zorg dat uw arts ook weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een wisselwerking hebben met elkaar. Uw arts kan beoordelen of daar in uw geval sprake van kan zijn.

Mogelijke bijwerkingen

Als u medicatie gebruikt, kunt u last krijgen van bijwerkingen. Dit kan ook gebeuren wanneer u Nemdatine gebruikt. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van obstipatie, slaperigheid, hoofdpijn en kortademigheid. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen. Ervaart u veel hinder van deze bijwerkingen? Overleg dan met uw arts.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.