Geheugenverlies en dementie

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is geheugenverlies?

Hoewel er soms anders over gedacht wordt, is geheugenverlies eigenlijk vooral aan één zaak te wijten. Het gaat dan om het oplopen van dementie. Dit kan bijvoorbeeld door de ziekte van Parkinson, door de ziekte van Alzheimer en door Lewy-body. In alle gevallen zal het geheugen steeds verder achteruitgaan. Daardoor gaan zaken als spreken, het doen van dingen en het herkennen van mensen en voorwerpen ook achteruit. Hieraan is dus ook het geheugenverlies goed te herkennen. De tijd waarin dit zich ontwikkelt kan in lengte variëren per persoon en per situatie.

Kenmerken van geheugenverlies

Het herkennen van geheugenverlies is op een aantal manieren te doen. In de eerste plaats wordt het lastiger voor de persoon die hieraan lijdt om nieuwe informatie op te slaan en te onthouden. Ook kan oude informatie moeilijker worden opgehaald. Soms is het zelfs geheel verdwenen. Het wordt lastiger om namen van bekenden te onthouden, op enig moment is het in het geheel lastig om mensen te herkennen. Zelfs de gebeurtenissen van een dag eerder worden niet meer opgeslagen. Meestal ontwikkelt de klacht zich stapsgewijs waardoor steeds minder onthouden wordt.

Wat te doen?

Er is op eigen initiatief weinig te doen tegen geheugenverlies. Het is dan in vrijwel alle gevallen beter om hierbij een arts in te schakelen. Die kan vervolgens verschillende stappen ondernemen. Die stappen houden over het algemeen in dat de klachten worden vertraagd. Het omkeren van het proces is vooralsnog niet mogelijk. In de meest gevallen gaat het dan om het voorschrijven van medicijnen die de ontwikkeling kunnen vertragen. Dit kunnen verschillende soorten medicijnen betreffen die allemaal een gelijke werking hebben. Deze werken op de hersenzenuwen waardoor het geheugen beter blijft.

Oplossingen voor geheugenverlies

De medicijnen vallen ruwweg in een aantal categorieën. In de eerste plaats zijn er de antipsychotica. Daarnaast zijn er de antidepressiva. In sommige gevallen gaat het om middelen die de werking van de hersenen stimuleren of afremmen, zoals de werking van acetylcholine of de werking van glutamaat. Het is wel belangrijk dat het juiste middel voor de juiste situatie wordt voorgeschreven.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.