Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Constipatie

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is constipatie?

Constipatie wordt soms ook wel obstipatie genoemd. Het zijn andere woorden voor verstopping. Hier wordt van gesproken wanneer de ontlasting minder vaak voorkomt dan gebruikelijk is. Dit kan dan dus ook per individu sterk verschillen. Vaak gaat dit gepaard met harde en droge ontlasting die moeilijk een weg naar buiten kan vinden. Daardoor kan het flink pijn doen om de ontlasting kwijt te raken. Er zijn flink wat oorzaken aan te wijzen als het gaat om constipatie. Daardoor is er echter ook veel aan te doen als patiënt.

De oorzaken van constipatie

Oorzaken van constipatie zijn op allerlei fronten te vinden. Voorbeelden zijn: niet voldoende vezelrijk eten, onvoldoende drinken, onvoldoende lichaamsbeweging, niet tijdig naar het toilet gaan, spanning, verandering van dieet of omgeving, nieuwe medicatie met bijwerkingen, een ziekte en hormonale veranderingen bij vrouwen. Al deze oorzaken kunnen ertoe leiden dat verstopping ervaren wordt. In sommige gevallen kan dit wel gemakkelijk worden opgelost. Bijvoorbeeld door beter te eten of meer te bewegen. In zulke gevallen kan het zo zijn dat de verstopping al snel weer voorbij is. Probeer dit dus altijd ook goed uit.

Ontbijten en drinken

Twee belangrijke stappen die gezet kunnen worden om constipatie te voorkomen of te verhelpen hebben te maken met het voedingspatroon. Zo is het zeer belangrijk om het ontbijt niet over te slaan. Dit brengt de darmen goed op gang. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting beter zal verlopen. Op die manier kunnen de klachten mogelijk niet, of minder hevig ontstaan. Dit helpt ook wanneer de klachten al ervaren worden. In zulke gevallen kan een verandering van het voedingspatroon veel goeds doen.

Laxeermiddelen en obstipatie

Wanneer dan toch medicatie nodig is om de constipatie aan te pakken, dan zal dit vaak gebeuren met behulp van laxeermiddelen. In de meest gevallen kan de klachten dan goed verholpen worden omdat de ontlasting de weg naar buiten beter kan vinden. Het is dan minder hard en droog en verloopt simpelweg beter. Er zijn ook middelen zoals volume vergrotende middelen, die kunnen in sommige gevallen ook helpen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.