Zoton FasTab is een merknaam voor een medicijn dat draait om lansoprazol. Dit betekent dus dat het gebruikt wordt om het zuur in de maag af te remmen. Klachten die bestreden kunnen worden zijn bijvoorbeeld misselijkheid, pijn in de maag, brandend maagzuur, maagzweren, darmzweren en het syndroom van Zollinger-Ellison. In enkele gevallen kan een arts besluiten om dit medicijn als maagbeschermer voor te schrijven. In dat geval wordt het gebruikt om te beschermen tegen de schade aan de maag die andere medicijnen kunnen aanrichten. Hierover moet met de arts worden overlegd.
- Dosering: Zoton FasTab 15 mg – 3- mg lansoprazol – dagelijks 1 tablet
- Prijs Zoton FasTab (incl. online consult): 28 Tabletten – vanaf € 41,49
Bijwerkingen van Zoton FasTab
Zoton FasTab heeft niet veel bijwerkingen die in grote regelmaat voorkomen. In alle gevallen gaat het om een procent of minder van de gebruikers. Dan gaat het bijvoorbeeld om een verheviging van de misselijkheid, om buikpijn of om diarree en braken. Klachten die ook kunnen optreden zijn bijvoorbeeld vermoeidheid en duizeligheid. Daarnaast kan het altijd zo zijn dat er een bepaalde overgevoeligheid voor een werkzame stof in het medicijn bestaat. Wanneer dit het geval is zal een allergische reactie optreden en is het verstandig om te stoppen met het gebruik en de arts te bellen.
Wanneer Zoton FasTab niet gebruiken?
Het is slim om goede kennis te hebben van de manier waarop het medicijn en de maag werken. Het is immers zo dat dit medicijn wordt ingenomen om de aanmaak van maagzuur te remmen en zo de maag te kunnen laten genezen. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat de combinatie met alcohol niet is aan te raden. Ook is het slim om goed na te denken over de voeding die wordt genuttigd gedurende de periode waarin Zoton gebruikt wordt. Dit kan het herstel mogelijk bevorderen. Om die reden is dit altijd aan te raden.
Actieve stoffen in Zoton FasTab
Lansoprazol is de werkzame stof die in Zoton is opgenomen. Dit is een maagzuurremmer die valt onder de protonpompremmers. Door lansoprazol in het lichaam te brengen wordt al binnen een halfuur de aanmaak van maagzuur in de maag afgeremd. Deze werking blijft tot wel 12 uur na inname duren. Dit geeft de maag de gelegenheid om de schade die is ontstaan in bijvoorbeeld het maagvlies te herstellen.