Blaasontsteking

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is een blaasontsteking?

Verschillende ontstekingen in de urinewegen worden allemaal als blaasontsteking aangemerkt wanneer een diagnose wordt gesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om een infectie aan de nier, blaas, urineleider, urinebuis of de nierkelk. Over het algemeen komen deze ontstekingen voort uit het feit dat een bacterie het lichaam is binnengedrongen. Dit betekent ook dat de infecties allemaal wel op een gelijke wijze bestreden kunnen worden. In de meeste gevallen breidt de bacterie zich uit wanneer deze eenmaal is binnengedrongen. Vooral vrouwen krijgen hiermee te maken, al kan de ontsteking ook bij mannen voorkomen. Bij vrouwen komt dit echter twintigmaal vaker voor dan bij mannen.

Oorzaak van de ontsteking

De oorzaak van blaasontsteking kan variëren. Het heeft vaak te maken met het feit dat de manier waarop het lichaam de urinewegen afsluit niet goed werkt of om een reden faalde. In dat geval bestaat de mogelijkheid op besmetting met de bacterie. Dit komt bij vrouwen vaker voor omdat de urine wegen minder lang zijn dan bij mannen. Bovendien is de afstand met het darmkanaal kleiner, waardoor vrouwen in sommige gevallen zichzelf ook kunnen besmetten met de bacterie via deze weg. Dit is een goede verklaring voor het vaker voorkomen van de problemen bij vrouwen. Echter kan ook geslachtsgemeenschap de basis van de infectie vormen.

Een blaasontsteking herkennen

Er zijn verschillende symptomen waaraan een blaasontsteking te herkennen is. In de eerste plaats zijn deze te merken tijdens het plassen zelf. Een branderig gevoel of pijn in de urinewegen tijdens het plassen zijn een goede indicatie van het probleem. Een andere goede indicatie is het voelen van aandrang terwijl er niet geplast hoeft te worden. Omgekeerd kan het juist ook zo zijn dat er overmatig veel geplast moet worden, de frequentie wordt flink hoger dan gebruikelijk. Ook de kleur en vorm van de urine moet in de gaten gehouden worden. Is deze donkerder en troebeler, dan zegt dit alvast iets.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.