Gentamicine

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Gentamicine
Categorie
Wij laten zien:

Wat is Gentamicine?

Gentamicine is een antibioticum die behoort tot de groep aminoglycosiden. Het middel kan ingezet worden ter behandeling van diverse infecties die door bacteriën veroorzaakt worden.

 • Dosering: 1 ml, 1,5 ml, 2 ml, 5 ml en 10 ml
 • Prijs Gentamicine (incl. online consult): vanaf € 61,50

Waarvoor wordt Gentamicine gebruikt?

Het antibioticum Gentamicine kan onder meer ingezet worden bij:

 • Luchtweginfecties, zoals longontsteking of ontsteking van het borstvlies;
 • Urineweginfecties, zoals blaasontsteking of ontsteking van de urinebuis. Ook bij een chronische of acute nierontsteking kan het ingezet worden;
 • Infecties van zachte weefsels en botten, zoals buikvliesontsteking;
 • Wonden die geïnfecteerd zijn geraakt;
 • Bloedvergiftiging

Zo gebruikt u Gentamicine

Wanneer uw arts dit middel voorschrijft is het belangrijk om zijn of haar aanwijzingen voor gebruik goed op te volgen. In de bijsluiter vindt u ook een volledige gebruiksaanwijzing. Over het algemeen geldt voor Gentamicine het volgende voorschrift:

 • De dosering van het middel hangt af van de aandoening waarvoor het middel wordt ingezet. Doorgaans is de dosering 3 tot 6 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. De doses worden in 1 of 2 keer per dag toegediend;
 • Baby’s vanaf 1 maand oud kunnen 4,5 tot 7,5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag toegediend krijgen;
 • Bij pasgeborenen is de dosering 4 tot 7 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag;
 • Als u een gestoorde nierfunctie heeft zal de arts de dosering verlagen;
 • In de meeste gevallen wordt Gentamicine toegediend in een spier (intramusculair). Is dat niet mogelijk? Dan wordt er gekozen voor toediening via een bloedvat (intraveneus);
 • Behandeling met dit middel duurt doorgaans 7 tot 10 dagen. Bij gecompliceerde infecties kan een langere behandeling noodzakelijk zijn. Als dat het geval is, is het van belang dat de arts u regelmatig controleert op onder meer de werking van de nieren. Dat gebeurt door middel van het controleren van de serumconcentratie van Gentamicine in het bloed.

Mogelijke bijwerkingen Gentamicine

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor Gentamicine. Onder meer de volgende bijwerking (met onbekende frequentie) zijn gemeld: overgevoeligheidsreacties zoals jeuk en bultjes, een wijziging in het aantal volgroeide rode bloedcellen, een tijdelijk tekort van bepaalde witte bloedcellen, hoofdpijn en acuut nierfalen. Schakel bij ernstige bijwerkingen altijd direct medische hulp in. Heeft u veel last van minder ernstige bijwerkingen? Overleg dan met uw arts of apotheker.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.