Alcoholverslaving

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Toont alle 2 resultaten

Wat is een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving is een vorm van verslaving aan genotsmiddelen zoals die er in verschillende varianten zijn. Het is het best te omschrijven als een bovengemiddelde drang om alcohol te gebruiken waarbij het gebruik per moment moeilijk in de hand te houden is en eigenlijk altijd de wens overstijgt. Dit kan veel problemen met zich meebrengen op allerlei fronten. Zowel in de gedragingen en de gevolgen daarvan, als op de gezondheid en de gevolgen op lange termijn hierdoor. Om die reden is het belangrijk om een verslaving te herkennen en te behandelen.

Wanneer is het een verslaving?

Het gebruik van alcohol is, net als in het geval van andere genotsmiddelen, op zichzelf geen verslaving. Het is dus goed om te weten wanneer nu wel en wanneer nu juist niet van een verslaving wordt gesproken. Het gaat om de mate waarin de behoefte aan een middel bestaat. Wanneer het zo is dat deze behoefte niet te weerstaan is en het ook nog eens zo is dat de inname steeds groter wordt, dan zal van een verslaving gesproken worden. Wanneer dit het functioneren in het leven, bijvoorbeeld op het werk of in sociale situaties, belemmert, dan is er sprake van serieuze verslaving.

Behandeling van een alcoholverslaving

Om goed om te kunnen gaan met de behandeling van een alcoholverslaving is veel eigen wil nodig. Hoewel de kracht misschien groter is dan de verslaafde zelf, moet wel de duidelijke wil bestaan om de verslaving te bestrijden. Het is altijd mogelijk om een behandeling te ondergaan, zelfs wanneer dit zeer moeilijk is. Het kan goed werken om familie en vrienden bij de situatie te betrekken. Daardoor wordt het mogelijk om een oplossing te vinden en hier gezamenlijk aan te werken. Dit maakt de kans van slagen groter.

Afkicken van een alcoholverslaving

Omdat de klachten die met het afkicken van een alcoholverslaving flink heftig kunnen zijn, kan het soms helpen om een vorm van medicatie te nemen. In dat geval gaat het om een ontwenningsmiddel. Deze stoffen zorgen ervoor dat de symptomen die gepaard gaan met ontwenning worden bestreden. Dit zijn bijvoorbeeld stemmingswisselingen, braken of diarree.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.