Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Testosteron

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is testosteron?

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het kan voorkomen dat een man te weinig van het hormoon aanmaakt. Dit kan allerlei klachten in de hand werken. Dit is vooral in de pubertijd een serieus probleem. Al kan het ook op latere leeftijd tot problemen leiden. In sommige gevallen kan een toediening van testosteron ook bij vrouwen van waarde zijn. Al is testosteron geen hormoon dat van nature door vrouwen op deze manier wordt aangemaakt. Het moet dan ook om hele specifieke klachten gaan die aangepakt moeten worden.

Aandoeningen die aangepakt kunnen worden

Klachten waarbij het gebruik van testosteron om de hoeveelheid van de stof in het lichaam te stimuleren zijn bijvoorbeeld vertraagde pubertijd of een overmatige lengtegroei. Door testosteron toe te dien kunnen jongens worden gestimuleerd een volgende fase in de groei in te gaan. Ook kan het helpen om tekorten aan dit hormoon op latere leeftijd aan te vullen. Daardoor zal er bijvoorbeeld een verbeterde zaadproductie zijn en kan bijvoorbeeld een aantal mannelijke kenmerken worden ontwikkeld. Ook wordt het soms om hele andere redenen gebruikt door mannen en vrouwen.

Spiermassa

In veel gevallen wordt testosteron ook door allerlei mensen gebruikt om spiergroei te stimuleren. Dit is immers een natuurlijke werking van de stof op het lichaam. Dit kan echter wel tot gevaarlijke situaties. Het wordt soms misbruikt door zowel recreatieve als professionele sporters om de groei van spiermassa te bevorderen. Dit maakt hen sterker en beter in hun sport. Het is echter ook zo dat deze vorm van gebruik, zeker bij de verkeerde toepassing, kan leiden tot allerlei bijwerkingen die de gezondheid flink kunnen schaden. Het is daarom altijd aan te raden hier voorzichtig mee te zijn en de dokter te raadplegen voor duidelijk advies.

Blijvend gebruiken

Wanneer testosteron te weinig wordt aangemaakt in het lichaam dan is het vaak zo dat het medicijn waarin testosteron zit voor langdurig gebruik wordt voorgeschreven. Wanneer immers gestopt wordt met het middel, dan zullen de niveaus in het lichaam weer zakken en zal er weer een tekort ontstaan. Daarom is het niet aan te raden om te stoppen. Al is dit wel goed mogelijk en kan zonder verdere problemen in een keer gestopt worden met innemen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.