Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Spruw

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Enig resultaat

Wat is spruw?

De aandoening spruw is een infectie in de mond. Het betreft een schimmelinfectie van het mondslijmvlies door toedoen van een gist. Het komt soms voor bij jonge zuigelingen. Ongeveer vier procent heeft hier last van. Meestal is het zo dat de klachten vanzelf weer wegtrekken. Al is het soms verstandig om wel een behandeling te doen. Er zijn dan ook verschillende opties om te zorgen dat de klachten weer wegtrekken. Het is daarbij vooral ook belangrijk om naar de oorzaken die spruw met zich mee kunnen brengen te kijken. Dit kan een goede eerste stap zijn. Let op de volgende zaken.

Oorzaak van spruw

Er zijn een aantal mogelijk oorzaken die de basis van spruw bij zuigelingen kunnen vormen. In de eerste plaats kan het gaan om een vaginale schimmelinfectie bij de moeder tijdens de geboorte. Zelfs wanneer de moeder geen klachten heeft. Een andere mogelijkheid is besmetting via de tepel van de moeder wanneer hier de schimmel candida (SOA) op blijkt te zitten. Ook dan kan het zo zijn dat de moeder niets merkt van klachten. Ook via de speen of de vinger van een drager van candida kan de klacht worden overgebracht. Het is in alle gevallen goed te merken dat een kind hiermee te maken heeft wanneer drinken minder goed gaat.

Spruw herkennen

Omdat de kinderen die met spruw te maken krijgen nog heel jong zijn is het over het algemeen enigszins lastig om de klachten te herkennen. Het is immers zo dat het kind dit niet in woorden kan uitdrukken. Wel kan gelet worden op het gedrag van de kleine. Veel huilen kan een indicatie zijn, al kan dit ook een indicatie voor allerlei andere klachten zijn. Daarnaast is het een goede indicatie dat er iets niet goed is wanneer het kind steeds blijft loslaten tijdens het voeden. Dit kan een goed indicatie zijn dat er problemen met betrekking tot een infectie met spruw zijn.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.