Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Prikkelbare darm syndroom

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Enig resultaat

Wat is prikkelbare darm syndroom?

Prikkelbare darm syndroom, ook wel PDS genoemd, is een verzamelnaam voor klachten die mensen met betrekking tot de darmen hebben. Het kan gaan om problemen met de ontlasting of om bijvoorbeeld klachten zoals buikpijn. Vooral wanneer het pijn op verschillende plekken betreft kan dit een reden zijn om te denken aan PDS als oorzaak. Het is altijd zo dat verschillende van deze klachten gelijktijdig optreden. Om die reden wordt daarom de klacht als geheel ook een syndroom genoemd. Er zijn wel verschillende dingen die hieraan te doen zijn. Let hier op.

PDS als klacht herkennen

Het herkennen van PDS als klacht kan aan de hand van een optelsom van een aantal symptomen. In de eerste plaats gaat het dan om buikpijn. Dit gaat dan niet om een enkele keer of om een chronische vorm, maar juist om een vorm ertussenin, soms wel en soms niet. Ook onregelmatige ontlasting, bijvoorbeeld diarree tegenover verstopping (constipatie) en onregelmatigheid in de tijdstippen, is een duidelijk symptoom. Wanneer dit gepaard gaat met een gevoel van vermoeidheid, winderigheid en een gespannen gevoel in de buik geeft dit veel duidelijkheid over de mogelijke klacht.

Wat hieraan te doen?

Het is belangrijk om te weten dat PDS voor een belangrijk deel kan worden veroorzaakt in combinatie met stress. Het zoeken van rust en ontspanning is dus in ieder geval een goede eerste stap om de klachten minder hevig te laten zijn. Daarnaast is het belangrijk om goed op het eetgedrag te letten. Zo is het geen goed idee om een ongezond dieet erop na te houden. Hoe gezonder er met voeding wordt omgesprongen, hoe beter dit voor de darmen zal zijn. Zo kan in ieder geval zelf voor rust worden gezorgd.

Behandeling PDS met medicijnen

Er zijn twee soorten medicijnen die worden voorgeschreven bij de behandeling van PDS. In de eerste plaats zijn er middelen die zorgen dat de spieren in de darmen minder verkrampen. Door deze spieren te laten ontspannen kan de stoelgang normaliseren. Dit wil vaak wel helpen. Daarnaast kan er soms gekozen worden voor middelen die laxerend werken. Zo wordt de ontlasting gemakkelijker.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.