Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oogontsteking

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is een oogontsteking?

Een oogontsteking kan op verschillende manieren ontstaan. Zo is het mogelijk dat de ontsteking ontstaat door allergie. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts en de gevolgen hiervan. Ook kan het zo zijn dat een ontsteking aan het oog ontstaat door een infectie. Daarnaast zijn er nog allerlei andere oorzaken die de aanleiding kunnen zijn voor een ontsteking aan het oog. In vrijwel alle gevallen is het echter zo dat de klachten bestreden worden door het gebruik van antibiotica. Al kan de vorm waarin deze medicijnen komen wel verschillen per geval, let hier goed op.

Oogontsteking door allergie

Er zijn verschillende soorten allergieën. Wanneer een mens overgevoelig voor een bepaalde stof, dan zal de aanmaak van afweerstoffen overmatig zijn. In zulke gevallen ontstaan ontstekingen. Voorbeelden hiervan zijn hooikoorts of pollenallergie, allergie voor huismijt, schimmels, en huidschilfers van dieren. In al deze gevallen kan een ontsteking in de ogen ontstaan. Dit kan bij een oog, maar ook bij beide ogen het geval zijn. De allergie is vaak te voorkomen door de stoffen te vermijden, maar dit kan wel lastig zijn, bijvoorbeeld bij pollenallergie. Wees echter wel zo voorzichtig als mogelijk is.

Oogontsteking door een infectie

Een andere manier waarop een oogontsteking kan ontstaan is door een infectie. In dat geval is het oog, met name het oogwit, bedekt door een laagje bindvlies dat ontstoken is geraakt. Dit komt bijvoorbeeld door een bacterie of virus. In dat geval zijn virusremmers de medicijnen die het best kunnen helpen bij het oplossen van de problemen. Denk dan aan bepaalde bacteriedodende middelen zoals antibiotica. Soms komt de infectie wel voort uit een allergie en is de ontsteking indirect ook te wijten aan een overgevoeligheid voor een bepaalde stof.

Oogontsteking door andere oorzaken

Er zijn naast de eerdergenoemde oorzaken nog allerlei andere mogelijkheden waardoor een oogontsteking zich openbaart. Zo is bijvoorbeeld een auto-immuunziekte een mogelijkheid op een ontsteking. Ook zijn er verschillende ziekten, waaronder bijvoorbeeld psoriasis en ontstekingsziekten in andere delen van het lichaam, die de ontsteking in de ogen in de hand kunnen werken. Goed nagaan is van belang.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.