Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Losartan

Online Apotheek

Nederland

Online Apotheek

België

Losartan
Categorie
Wij laten zien:

Wat is Losartan?

Angiotensine 2-receptorantagonisten zijn specifieke geneesmiddelen die ingezet kunnen worden voor de bloeddruk. Ze reageren op de lichaamseigen stof angiotensine 2.

  • Dosering: 12,5 mg
  • Prijs Losartan (incl. online consult): vanaf € 51,50

Waarvoor wordt Losartan gebruikt?

Angiotensine 2 zorgt ervoor dat de bloedvaten in het lichaam zich vernauwen, doordat het aan receptoren in de bloedvaten bindt. Gevolg hiervan is dat het bloed moeilijker door de vaten stroomt en de bloeddruk stijg. Losartan is een middel dat voorkomt dat de stof zich aan de receptoren bindt, waardoor dus ook voorkomen wordt dat de bloedvaten zich spannen. Gevolg hiervan is dat de bloeddruk weer daalt. Nadeel van dit middel is dat de nierfunctie er slechter door kan worden. Dit geldt voornamelijk voor patiënten met een hoge bloeddruk in combinatie met diabetes type 2.

Hoe gebruikt u Losartan?

Wanneer de arts dit middel voorschrijft, zal hij of zij u ook uitleggen hoe u het dient te gebruiken. Zijn er onduidelijkheden over? Raadpleeg dan uw arts of apotheker. Lees daarnaast de bijsluiter altijd goed door, omdat hier ook informatie in staat over het gebruik. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

  • Bij volwassenen is de standaard startdosering 50 mg per dag;
  • Na drie tot zes weken zou het maximale effect bereikt moeten zijn. In sommige gevallen blijkt dat de dosering verhoogd moet worden naar 100 mg, om het gewenste resultaat te verkrijgen;
  • Voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar is de startdosering doorgaans 0,7 mg per kilogram lichaamsgewicht.

Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van uw medische geschiedenis en van uw medicijngebruik. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking veroorzaken. Over het algemeen kan Losartan wel gebruikt worden in combinatie met onder andere diuretica en bètablokkers.

Mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel

Medicijngebruik kan gepaard gaan met bijwerkingen en dat geldt ook voor dit middel. Gaat u dit middel gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door, zodat u op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u als het nodig is snel actie ondernemen. Doe dit in ieder geval wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie. U heeft dan bijvoorbeeld last van ademhalingsproblemen of ernstige huiduitslag. Verder kunt u te maken krijgen met bijwerkingen zoals een lage bloeddruk, draaierigheid, algehele zwakte, vermoeidheid, een tekort aan suiker in het bloed of een overschot aan kalium in het bloed.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.