Haaruitval

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Wat is haarverlies?

Haarverlies is een natuurlijk verschijnsel. Het verliezen van zo’n 50 tot 120 haren per dag is normaal. Zeker ook omdat nieuw haar aangroeit. Er zijn echter verschillende redenen waarom deze nieuwe aanwas niet voorkomt. Een bekende reden is ouderdom. Daarnaast zijn er meer oorzaken waardoor kale plekken op het hoofd kunnen ontstaan. Het is belangrijk om te weten dat dit vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomt, maar dat beide geslachten vatbaar zijn voor de problemen. Het is dus belangrijk om goed te achterhalen wat de oorzaak ervan is. Een mogelijke oorzaak is een verlaging van het mannelijke geslachtshormoon testosteron.

Kenmerken van haarverlies

Een belangrijk kenmerk van haarverlies is dat de uitval vaak sneller gaat dan de gebruikelijke 120 haren per dag. Bovendien is de aangroei langzamer dan normaal waardoor kale plekken op de hoofdhuid zichtbaar worden. Vaak zal dit het eerst zichtbaar zijn rond de slapen en op de kruin, in ieder geval bij mannen. In het geval van de aandoening alopecia areata is het zo dat er ronde of ovale kale plekken te zien zijn. Waarbij bijvoorbeeld ook haar op andere plekken zoals de wenkbrauwen en de schaamstreek kan uitvallen.

Wat te doen bij kaalheid?

Kaalheid is op zichzelf enigszins te bestrijden met allerlei middelen die vrij te krijgen zijn. Denk dan aan bijvoorbeeld specifieke shampoos of haarlotions. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de werking hiervan niet bewezen is. Dit geldt ook voor verschillende vitaminepreparaten. Anderzijds zijn er ook gevallen bekend waarin deze middelen daadwerkelijk bleken te werken. Dit is dus een mogelijke optie om te onderzoeken wanneer last van haarverlies wordt ondervonden. Ook is het een optie om het hoofd te bedekken met een pet of pruik.

De medicijnen tegen haaruitval

De medicijnen die worden voorgeschreven kunnen helpen tegen haaruitval. Sommige gevallen die bekend zijn tonen een positief resultaat, andere juist niet. Daarbij is het vooral belangrijk om goed samen te werken met een huisarts en een apotheker. Bijvoorbeeld waar het gaat om de juiste dosering en het nazien of er wisselwerkingen bestaan met andere medicijnen die ingenomen worden. Dit is belangrijk om goed na te lopen wanneer haarverlies bestreden moet worden.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.