Griep

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Toont alle 2 resultaten

Wat is griep?

De ziekte griep staat ook wel bekend als influenza. Dit kan een ziekte zijn met flink heftig symptomen zoals hoge koorts en heftige pijnen. Bovendien zijn er allerlei andere symptomen die wijzen op een besmetting met dit virus. Denk aan hoesten, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en verkoudheid. Wanneer het griep betreft is vaak een combinatie van de verschillende symptomen merkbaar. Er zijn verschillende varianten van het virus. Deze kunnen worden doorgegeven door de lucht, hier hangen dan dampen met het virus die worden verspreid door reeds besmette mensen.

Hoelang duurt een griep?

Hoewel de symptomen van griep flink heftig kunnen zijn, is het vaak wel zo dat dit binnen enkele dagen alweer voorbij is. In de meeste gevallen gaat het om een ziekbed van 3 tot 5 dagen. In enkele gevallen kan het echter wel heviger uitpakken. Goede besmettingen kunnen ook een week tot tien dagen duren. Dit geldt vooral ook voor mensen die tot risicogroepen behoren, zoals bijvoorbeeld ouderen, hartpatiënten, mensen met diabetes en anderen die een verlaagde weerstand hebben door omstandigheden. Deze doelgroepen zijn ook eerder vatbaar voor het virus als dit uitbreekt

Preventie van griep

Er is wel een mogelijkheid tot preventie tegen de griep. Deze komt in de vorm van de griepprik. Die kan gehaald worden door de zogenaamde risicogroepen. Deze groepen hebben belang bij het krijgen van de prik omdat zij een grotere kans hebben op complicaties wanneer zij het virus oplopen. Zo kan de griep zich bij deze groepen ontwikkelen tot een longontsteking of bronchitis. Door de prik te nemen maakt het lichaam antistoffen aan. Daardoor wordt het beter mogelijk voor het lichaam om een aanval van het griepvirus af te slaan en zullen de klachten minder hevig zijn.

Moet ik naar de dokter?

Er zijn situaties waarin u het beste naar de huisarts kunt gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jonge kinderen heftige symptomen zoals hevige koorts of flinke oorpijn vertonen. Ook bij volwassenen met hevige koorts is dit verstandig. Dit geldt nog meer wanneer de volwassenen op een wat hogere leeftijd komen. Let hier daarom goed op.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.