Gezichtsbeharing

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Enig resultaat

Wat is hirsutisme?

Hirsutisme betreft klachten van overmatige haargroei. Het is een klacht die betrekking heeft op vrouwen. Die ervaren dan haargroei op plekken waar normaal gesproken alleen bij mannen haar moet groeien, bijvoorbeeld in het gezicht, op de kin of de bovenlip. Dit is te danken aan het feit dat er te veel mannelijke hormonen in het vrouwelijk lichaam voorkomen. Deze hormonen komen van nature in een lage concentratie voor. Dit is dan ook de oorzaak die bestreden moet worden om hirsutisme terug te kunne dringen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan.

De oorzaak van hirsutisme

Het is belangrijk om te weten dat hirsutisme verschillende oorzaken kan hebben, waarvan een aantal ook nog altijd onbekend zijn. Wel bekend is dat erfelijkheid een rol kan spelen. Sommige vrouwen hebben hier van nature meer last van dan anderen. Daarnaast kan het met klachten aan de eierstokken te maken hebben. Het is echter ook zo dat de betreffende aandoeningen niet altijd de klachten met overmatige haargroei met zich mee hoeven te brengen. De grote diversiteit kan het lastig maken om een goede diagnose te stellen in het geval van deze aandoening.

Geen eigen oplossingen?

Hirsutisme is niet door eigen handelen tegen te gaan. Het is hooguit mogelijk om de symptomen ervan te bestrijden. Zo kunnen de haren worden geschoren of geharst. Daarnaast zijn laserbehandelingen soms een optie. Dit zorgt ervoor dat de haren verdwijnen, maar deze zullen, zeker in het geval van scheren, ook weer terugkeren. Dit is dus geen daadwerkelijke oplossing tegen de haargroei, het is alleen het wegnemen van de zichtbare haren voor een beperkte periode. Het is belangrijk om daarom met dokters te overleggen over de te nemen stappen.

Geneesmiddelen tegen hirsutisme

Er zijn twee soorten middelen die de klachten kunnen bestrijden. In de eerste plaats gaat het om anticonceptiemiddelen waarin cyproteron is opgenomen. Daarnaast kan worden gekozen voor de werkzame stof spironolacton. Dit zijn stoffen die de aanmaak van de mannelijke hormonen tegengaan. Het kan wel enkele maanden duren voordat de vooruitgang goed zichtbaar is. Let hier daarom altijd goed op.

Zoek

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.