Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoogteziekte

Wij laten zien:

Bijbehorende medicijnen

Enig resultaat

Wat is hoogteziekte?

Hoogteziekte is de naam voor de klachten die ervaren worden wanneer te snel gestegen wordt naar een hoogte van boven de 2.500 meter. Dit is een noodsignaal van het lichaam. Het is zeer belangrijk om hier gehoor aan te geven omdat er na dit signaal al snel veel ernstige klachten kunnen optreden. Dit heeft te maken met zuurstof en de manier waarop het lichaam hiermee omgaat. De klachten komen niet bij iedereen voor. Wat hierin het onderscheid is, is tot op heden medisch niet te verklaren gebleken.

Kenmerken van hoogteziekte

Hoogteziekte gaat gepaard met een flink aantal symptomen die vrij gemakkelijk te herkennen zijn. Zo is het bijvoorbeeld zo dat kortademigheid optreedt. Ook hoofdpijn en misselijkheid treden op. Daarnaast zal het lastiger worden om te slapen en neemt de eetlust sterk af. Wie deze symptomen negeert krijgt te maken met slappe benen en wankelheid, spraakproblemen en een staat van verwardheid. Wie nog verder gaat kan buiten bewustzijn raken. Het is om die reden dus ook zeer belangrijk om de eerder signalen al zeer serieus te nemen. Dit kan veel goeds doen.

Hoe omgaan met hoogteziekte

Het is belangrijk om hoogteziekte goed te begrijpen. Het is immers zo dat het slechts zelden voorkomt dat een persoon zonder reden naar deze hoogte klimt. Wanneer dit noodzakelijk is kan door stapsgewijs te klimmen, waarbij steeds op een bepaalde hoogte waar geen problemen worden ervaren halt wordt gehouden voor enkele dagen, veel worden bereikt. Wanneer de klachten opspelen is afdalen een vereiste. Drink bovendien veel vocht, maar neem absoluut geen alcohol. Zo kan er op een natuurlijke manier met de klachten worden omgesprongen.

Medicatie nemen

Het is mogelijk om medicatie tegen hoogteziekte in te nemen, maar uitsluitend wanneer er geen enkele andere mogelijkheid is om de hoogte te overbruggen, dan op korte termijn. Het is immers zo dat de medicatie niet altijd aanslaat. Ook kan de medicatie een extra hulpmiddel zijn voor mensen die weten dat hoogteziekte een aandoening is waar zij last van hebben. De middelen kunnen dan uit voorzorg worden ingenomen.

Zoeken

Deel deze pagina:

Disclaimer - medische inhoud:

De inhoud op onze website mag op geen enkele manier worden gezien als vervanging voor professioneel advies of behandeling door lokale artsen. Onze medische inhoud kan en mag niet worden gebruikt om zelfstandig een diagnose te stellen of een behandeling te starten.

Aangemaakt op: 01-02-2024
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024

Over ons:

Wij verkopen zelf geen medicijnen. Ons doel is om onze lezers te voorzien van begrijpelijke medische informatie die afkomstig is van gerenommeerde bronnen.

Vragen?

Kunt u niet vinden wat u nodig heeft? Neem gerust contact met ons op en stel al uw vragen.